пятница, 10 октября 2014 г.

 Способи зістарення тканин в домашніх умовах 

Тканину можна зістарити тканина в домашніх умовах, надати їй антикварний вигляд. Існує два способи зістарення тканини: занурення в розчин барвника та фарбування пензлем. 
Перший спосіб - занурення - підбираєте розчин потрібної концентрації потрібного барвника, занурюєте в нього на якийсь час тканину і прополіскуєте її чи ні, в залежності від того, чи сподобався вам отриманий результат за кольором. 
  Фарбування тканин чаєм - найбільш оптимальний і благодатний спосіб. По-перше, чай завжди є в кухонній шафі, по-друге, чай майже повністю змивається під проточною водою (якщо промити відразу, а не дати пофарбованій чаєм тканині висохнути). Про такий спосіб і піде мова далі. 
  Фарбування тканини чаєм має свою історію. Таким способом фарбували тропічних ляльок племена перших поселенців в Америці. Вони занурювали в солодкий чай вузлик з ганчірочки і давали в якості "пустушки" для заспокоєння своїм дітям. Тканина фарбувалася в різні відтінки коричневого кольору в залежності від тривалості використання «пустушки». 
  Колір пофарбованої тканини і його інтенсивність залежать від різних факторів:
  • сорт чаю
  • міцність заварки 
  • час замочування тканини
  • температура чайного розчину (більш гарячий чай дасть більш насичений колір). 
З кольором можна експериментувати до безкінечності. Ось, наприклад:
  • щоб тон взявся рівномірно, помішуйте замочену в чаї тканину час від часу. Для кращого просочення трохи змочіть тканину у воді і добре видушіть перед зануренням в чай.
  • спробуйте зав'язати тканину в вузол, перш ніж занурювати в заварку, і тримайте недовго, щоб вузол не встиг рівномірно просочитися. Вийде гарний візерунок. Можна не в вузол зав'язувати, а зминати, загортати і т.д. 
  • можна підвісити тканину над тазом, опустивши вільний кінець тканини в чайний розчин - чай буде вбиратися поступово і вийде свого роду градієнт, темний внизу і поступово світліючого догори. 
  • можна навіть малювати візерунки - наприклад, змочивши губку в міцній заварці і прикладаючи до тканини (поекспериментуйте, на мокрій тканини візерунок буде розпливатися, на сухій залишатися більш чітким). 
Примітки:
- Перш ніж забарвити все полотно, проведіть досвід на окремому невеликому клаптику тканини;
- Натуральні тканини швидше насичуються кольором, ніж синтетичні;
- Після фарбування можна використовувати спеціальні фабричні фіксатори кольору для тканин, щоб колір не збляк з часом;
- Поекспериментуйте з різними марками чаю, оскільки вони дають різні відтінки і густоту кольору при одних і тих же умовах настою.

Другий спосіб - фарбування пензлем - використовується для створення ефекту плям, які виникають на старій тканини. Для цього необхідно заварити міцний чай і наносити його на тканину широким плоским пензликом (краще №8 або №9) або малярським плоским пензлем (ефект смуг). 
Щоб зробити плями більш вираженими, треба:
- Підкласти під забарвлювану тканину зім'яту бавовняну ганчірку, тоді частина рідини вбереться в неї, а в міру висихання вийде на поверхню;
- Залишити на тканині чаїнки, під якими тканину додатково профарбується і потемніє - посушити забарвлену тканину феном для волосся.
  Щоб вийшов ефект смуг або квадратів, необхідно певні ділянки тканини заклеїти білим рулонним лейкопластиром (не бактерицидним). Можна, також, створити орнамент на тканині, попередньо закривши вибрані місця вирізаними з паперу листочками, квіточками або іншими бажаними елементами. 
Для наочності наведемо палітри колірних відтінків, отриманих при фарбуванні білої канви (Aida №14) різними барвниками в домашніх умовах:











Комментариев нет:

Отправить комментарий